Bach Mai Rehabilitation Centre

I torsdags (5/3) besökte vi Bach Mai Rehabilitation Centre. En av rehabiliteringsläkarna på praktiken och vår handledare som är fysioterapeut har arbetat där förut så dom ordnade så vi fick komma dit på besök. När vi kom fram till centret så träffade vi en fysioterapeut som hade någon slags utbildning i arbetsterapi och hade därför uppdraget att ta hand om oss. Han hade dock mycket att göra så han följde med oss en trappa ner till arbetsterapienheten och sa att vi skulle vänta där tills patienterna kom och sen gick han iväg. Under tiden vi väntade kom det en man som vad vi tror var ortopedtekniker. Han började prata med oss vilket ledde att det blev han som gav oss en lite rundvandring istället. Han berättade att sjukhuset var väldigt gammalt, över 100 år. Det märktes, lokalerna var väldigt slitna. Det luktade också jätte mycket mögel överallt så det var lite jobbigt att andas där inne. Efter han visat oss runt så gick vi tillbaka till arbetsterapienheten och då hade några patienter kommit. Dom som tog hand om patienterna när vi var där berättade för oss att dem var fysioterapeutstudenter. Det var bara en student som kunde prata lite engelska så han fick översätta när någon annan pratade. Vi träffade också en patient som kunde bra engelska, patienten hade fått en stroke och ville att vi skulle göra lite handträning med henne så vi gjorde lite övningar tillsammans.

Här är utsidan av rehabiliteringscentret

Handterapi/arbetsterapi rummet
Det fanns gott om kreativa anpassningar
Chopsticks som sitter ihop med en slags pincett
rullstolsförådet
fysioterapi rum
 
Som vi skrivit tidigare i bloggen så finns det vissa gator med specifika saker på här i Hanoi. Tex en gata med bara massa elektronik, en gata bara med tavlor, en med krukor, en med väskor osv.. Såklart finns det också ett sjukvårdskvarter. På hemvägen upptäckte vi flera olika sjukhus tex ett för tropiska sjukdomar, ett geriatriskt sjukhus, ett dermatologi sjukhus osv.. Utöver det så låg det hur många apotek som helst där, det är också i dessa områden som de säljer hjälpmedel i små shoppar. Det kändes väldigt konstigt när man gick där.. personalen och patienterna var ute och gick där med sina sjukhuskläder i regnet. Det var också människor som rullade patienter på bårar mitt ute på gatan.
 
 
Efter besöket på rehabcentret så tog vi en taxi till The kafé som ligger nära våran lägenhet. Vi åt lunch och lyxa sedan till det med våfflor kaffe och te till dessert.
 

Apelsin, lime och kanel te, hur gott som helst.

 
 
Här är lite bilder på olika luncher från sjukhuset (Vinmecs) matsal. Jag och Marielle har ett varsitt matkort som vi blippar varje gång innan kökspersonalen lägger upp mat på brickan. En lunch på sjukhuset kostar ca 15 kr, så vi tycker det är väldigt billigt för så god mat. Det serveras kött, fisk och kyckling olika dagar i veckan också finns det nästan alltid en vegetarisk rätt som till ca 90 % av gångerna består av tofu. Det vi tyckte var lite märkligt i början var att det inte fanns något att dricka till maten. Det serveras alltid en soppa till maten som är som en buljong som man dricker till maten istället. Vår handledare berättade att det oftast bara är när man är på restaurang här som man dricker något till maten. Det kan bli många missförstånd i kommunikationen här och ett av dem var just angående detta med drickat till maten. Jag tror det var en av de första luncherna vi åt i matsalen då vi frågade om dem inte drack något till maten. Då svarade vår handledare att man inte får dricka alkohol, vin eller liknade till maten på sjukhuset. Det hela blev lite märkligt när han svarade på det som att det var en normal fråga hehe ungefär som att vi brukade sitta och dricka vin till maten på jobbet i Sverige.
 
Fisken som ni ser på bilden brukar inte Vietnameserna rensa utan de stoppar hela i munnen. Vår handledare berättade att det gäller att ha bra tänder här så man kan tugga ordentligt.
 
 
Här testar jag och Marielle lite electrotherapy som dem säger här :)
 
 
 
Här i Hanoi använder vietnameserna sina fordon på alla möjliga sätt. Det är många som sover på/i dem eller bara chillar lite på dom.
 
 

 Dagens moppebild:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anonym
2015-03-07 @ 11:05:42

Lysande! Men vad tyckte damen som ville att ni körde handterapi med henne?

linda
2015-03-15 @ 12:19:09
URL: http://www.livetmedlinda.blogg.se

Sv: Åh tack så hemskt mycket! Det värmer i hjärtat och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jätte häftig blogg ni har! Den ska jag absolut fortsätta läsa.

kram!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

arbetsterapeutstudenterivietnam.blogg.se

Vi är två arbetsterapeutstudenter från Luleå Tekniska Universitet som ska resa till Vietnam för att samla data till vårat examensarbete.

RSS 2.0