Fredag den 13:e plus lite extra otur

Idag var det måndag igen vilket betyder att vi har varit här i 4 veckor det vill säga cirka halva tiden. Vi har haft lite otur här dem senaste dagarna. Det började i fredags alltså fredagen den 13:e. Efter att ha önskat alla på jobbet Gott nytt år tog vi oss tvärs över gatan för att äta och förbereda oss inför bion. När det väl var dags att gå in i biosalongen blev vi hänvisade till disken och fick istället pengarna tillbaka då det inte skulle visas någon film den här kvällen. Om vi ville kunde vi istället komma tillbaka lördag kväll ganska sent så skulle den nog gå. Jahapp bara att åka hem och titta på ett avsnitt av farmen istället.
 
Vi hann köpa popcorn innan det tråkiga beskedet, men dom var inte så goda eftersom dom sockrar dom här istället för att salta dom
En bild tagen från vår balkong
 
På lördagen gjorde vi ett nytt försök och köpte nya biljetter. Vi fick komma in i biosalongen och blev visade till våra platser av en i personalen. Som vi skrivit tidigare var det alltså fifty shades of grey som vi skulle se, dem flesta av er vet nog redan vad huvudtemat i filmen är. Ibland är det ganska lätt att glömma att man befinner sig i ett land där det inte är några konstigheter med lite cencur här och där. Filmen var alltså klippt, alla sex-scener eller något som ens kunde vara i närheten av en sex-scen var bortklippta. Det hela blev lite komiskt då ju hela filmens koncept går ut på detta och många lämnade biosalongen en bit in i filmen. Så ännu en gång funderar vi över vad som är självklart i vårat land i jämförelse med andra länder.
 
Middag innan bion,vegetarisk lasange
 
 
Söndagen började med frukost och sedan var planen att transkribera lite intervjuer. Tyvärr gick den planen i stöpet ganska fort då min (Marielle) dator inte ville hoppa igång. Efter lite googling och skruvande bestämde den sig dock plötsligt för att iallfall kunna starta i "räddningsläge". Det gick alltså att spara ner dem filer som önskades innan det var dags för en ny installering av windows. Hallelulja!! I väntan på att den skulle repa sig gick vi en sväng till det Spa vi varit på tidigare och tog lite massage, manikyr, pedikyr och vaxning.
 
Vi hann iaf transkribera lite på sjukhuset i fredags eftersom det var lite patienter innan Tet
 
 
Efter spa-besöket lyckades vi boka en liten tur till Sa Pa. Det var inte heller det lättaste. Vi hade tänkt åka dit helgen som kommer eftersom vi är lediga till tisdag men allt var fullbokat så vi fick boka till helgen efter istället. Känns skönt att det är klart iallfall så vi får komma iväg på någon sevärdhet. Sa Pa ligger alltså i norra Vietnam och där kan man gå på lite olika vandringar för att titta på fina miljöer som risfält och vattenfall. När vi kom hem var datorn i princip klar så då var det bara att börja återinstallera alla program som försvunnit och sedan gick vi och lade oss.
 
Imorse när vi vaknade var det Saramarias dators tur. Den ville ingenting utan var totalt stendöd. Då började det kännas lite motigt faktiskt. Det blev återigen lite googlande efter någon form av ställe som skulle kunna laga en Mac. Saramaria hittade något som vi bestämde oss för att åka till, så vi hoppade in i en taxi eftersom vi inte visste var det låg. Taxinotan slutade på 254 000 dong vilket är väldigt dyrt här men vi var lite osäkra på vart vi egentligen var så de var bara att betala och se glada ut. Ingen på plats i butiken kunde i vilket fall som helst laga datorn eftersom det är Tet och alla stänger fram till nästa tisdag men vi skulle komma tillbaka då så kunde dem titta på det. Jahapp bara att åka hem igen. På hemvägen kostade taxin endast 34 000dong vilket betyder att vi blev totalt grundlurade av den första taxichauffören på väg till butiken. Varken jag eller Saramaria är personer som gillar att pruta, vi är heller inga personer som har problem med att dricksa eller skänka en slant till bättre behövande. Men när någon medvetet lurar en för att få pengar så känns det inge skoj. Aja vi blev hemma några timmar innan vi drog iväg till ett annat Apple service ställe. Där meddelade dem att dem inte kunde reparera någonting men att det fanns ett annat ställe som kunde det två kilometer därifrån men att dem säkert hade stängt. Eftersom det inte låg så långt bort så chansade vi ändå på att det var öppet och började gå. Två kilometer var det inte utan snarare fem-sex men till slut hittade vi och fick vi en riktigt skönt promenad på väg dit då solen sken och man kunde ta av sig till linne och t-shirt. Riktigt härligt. När vi kom in (det var öppet) brättade dem att dem inte kunde ta emot datorn nu eftersom det är Tet men att vi skulle komma tillbaka om en vecka och att dem eventuellt visste vad det var för fel. Så var det med det. Alla var iallafall otroligt hjälpsamma och gjorde sitt bästa för att försöka ta reda på vad det kunde vara för fel.
 
Dagen (alltså idag måndag) avslutades med att vi hittade till två "torn" som tillhör Vingroup alltså samma som äger sjukhuset vi jobbar på. I ett av tornen fanns det cirka 5 våningar med diverse butiker och en foodcourt. Vi kikade runt lite men det är svårt att hitta något som passar i storlekar här så till slut gick vi bara och åt sushi och sen åkte vi hem. Så nu sitter vi här med en dator och en ledig vecka som var tänkt till att kunna plugga
järnet på. Vi får helt enkelt dela systerligt och försöka att göra det nödvändigaste nu och samtidigt hålla tummarna för att Saramarias dator som genom ett mirakel börjar fungera igen. Hur gjorde man egentligen förr när man pluggade innan datorn fanns? Skrev man ett arbete tillsammans för hand på papper då och lämnade in gemensamt på lärarens skrivbord?
 
 
Saramaria tyckte att jag skulle tillägga att jag räddade hennes liv idag. När man tror att man har som bäst koll i trafiken här så är det alltid ett håll man inte har tittat åt. Jag hann precis stoppa Saramaria från att ta ett steg fram när en moppe höll på att dundra in i henne från sidan när vi korsade en av gatorna i jakten på Apple butiken. Det är ett spännande liv vi lever här i Vietnam:)!
 
Dagens moppebild:
 
 
 
 
 
 
 
 
sven ohlsson
2015-02-17 @ 07:45:57

Om starten på det nya året börjar så borde resten bli bättre för sämre går väl inte att få! Filmen grey måste ha blivit väldigt kort antas det. Som vanligt väldigt underhållande skrivet må den resterande datorn hålla!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

arbetsterapeutstudenterivietnam.blogg.se

Vi är två arbetsterapeutstudenter från Luleå Tekniska Universitet som ska resa till Vietnam för att samla data till vårat examensarbete.

RSS 2.0